Teczka dietetyka | Forum Media Polska
0 Koszyk
Logowanie

Dietetyka

teczkadietetyka.pl

Teczka pracy dietetyka

Publikacja przygotowana przez redakcję czasopisma „Food Forum” wraz z zespołem ekspertów dietetyki. Zawarte w Teczce materiały to jedyne na rynku gotowe narzędzia do wprowadzania właściwego leczenia żywieniowego. Subskrybując ją, zyskujesz dostęp do stale rosnącej bazy przypadków pacjentów, z pełnym, sprawdzonym opracowaniem postępowania i praktycznymi wskazówkami innych dietetyków.

  • 300 stron
  • Dostęp do portalu internetowego

teczkadietetyka.pl

Wybierz swoją wersję

Gotowe narzędzia, opisy trudnych przypadków oraz schematy i strategie dietoterapii

Czy chcesz uporządkować swoją wiedzę dietetyczną w usystematyzowany, wygodny sposób i zawsze mieć pod ręką niezbędne informacje oraz gotowe narzędzia? Jak to zrobić, gdy każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia?

Z Teczką Pracy Dietetyka będziesz miał dostęp do stale rosnącej bazy przypadków pacjentów, z pełnym, sprawdzonym opracowaniem postępowania i praktycznymi wskazówkami innych dietetyków. Zapoznaj się z jedyną na polskim rynku Teczką Pracy Dietetyka!

Zawartość

  • CHOROBY JELIT • Czy to na pewno IBS? Jak przez odpowiedni wywiad ustrzec się pułapek diagnostycznych i odróżnić IBS od innych chorób? Zalecany schemat postępowania • Zastosowanie protokołu żywieniowego SCD w leczeniu SIBO • W jaki sposób efektywnie łączyć dietę eliminacyjną z częściowym żywieniem enteralnym w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna – argumenty za i przeciw w konkretnych przypadkach
  • CHOROBY TRZUSTKI • Czy koncepcja zapewnienia trzustce tzw. spokoju czynnościowego w ostrym zapaleniu trzustki jest słuszna? Nowe doniesienia vs. standardy postępowania
  • CHOROBY WĄTROBY • Jakie są kluczowe zasady postępowania dietetycznego w dietoterapii NAFLD, współwystępującego z nadwagą i insulinoopornością? Nowoczesne terapie stosowane w leczeniu NAFLD
  • CHOROBY PRZEŁYKU • Jak połączyć zalecenia dietetyczne w terapii SIBO oraz choroby refluksowej przełyku, gdy zalecenia wzajemnie się wykluczają – schemat postępowania
  • CHOROBY ŻOŁĄDKA • Czynniki żywieniowe modulujące zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka – wskazówki dietoterapii, suplementacji i probiotykoterapii
  • ZABURZENIA TRAWIENIA I WCHŁANIANIA • Jak efektywnie poprowadzić adaptację pacjenta z celiakią do diety bezglutenowej – przykładowe narzędzia dietetyczne i psychodietetyczne
  • NOWOTWORY UKŁADU POKARMOWEGO • Na co zwrócić szczególną uwagę układając najbardziej optymalny jadłospis i dobierając preparaty ONS dla pacjenta z nowotworem jelita grubego?
  • ALERGIE POKARMOWE • Alergia na nikiel a zapalenie błon śluzowych i objawy jelitowe przypominające IBS – jakie postępowanie dietetyczne będzie najskuteczniejsze dla pacjenta?
  • CHOROBY TARCZYCY • Jak bezpiecznie i efektywnie prowadzić pacjenta z nadczynnością tarczycy współwystępująca z nadmierną masą ciała i insulinooopornością – zalecane strategie i modyfikacje diety w oparciu o case study • Jak bilansować dietę w chorobie Hashimoto w wersji roślinnej – praktyczne wskazówki, schemat monitorowania skuteczności diety oraz listy wskazanych i przeciwwskazanych produktów
  • CUKRZYCA • Jak łączyć dietę cukrzycową z niskobiałkową u pacjentów z nefropatią? Za i przeciw stosowaniu diet niskobiałkowych we wczesnym stadium nefropatii • Na co zwrócić uwagę w dietoterapii cukrzycy typu 2 u pacjenta pracującego zmianowo – zasady planowania i komponowania posiłków oraz przykładowy jadłospis z przepisami
  • CHOROBY UKŁADU ROZRODCZEGO • Jak zacząć stosować dobre praktyki oraz aktualnie zalecane postępowanie dietetyczne i suplementacyjne w otyłości współwystępującej z PCOS?
  • OTYŁOŚĆ, ZESPÓŁ METABOLICZNY • Dieta po Chirurgicznym Leczeniu Otyłości – sprawdzone metody i praktyczne wskazówki z gabinetu dietetyka bariatrycznego z uwzględnieniem najczęstszych powikłań • Jakie są najczęściej popełniane błędy w pracy psychodietetycznej z osobami otyłymi i jak ich unikać? Analiza przypadku z przykładem przełomu terapeutycznego po zastosowaniu metod psychodietetycznych • Jak wyprowadzić pacjenta z pętli stosowania restrykcji żywieniowych w przypadku nawykowego odchudzania? Analiza przypadku
  • CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA • Czy miażdżycę można leczyć roślinną dietą ketogeniczną? Zasady dietoterapii w oparciu o Evidence Based Medicine w przypadku pacjenta ze współwystępującą cukrzycą typu II • Porównanie strategii dietetycznych w terapii tętniczego nadciśnienie płucnego – lista produktów wskazanych i przeciwwskazanych
  • NIEDOKRWISTOŚCI • Jak podnieść skuteczność dietoterapii i zastosować profilaktykę anemii u dojrzewających nastolatek – wskazówki ukierunkowane na wyrównywanie niedoborów i strategie zapobiegania nawrotom anemii
  • CHOROBY PRZEMIANY MATERII • Dlaczego i w jakich okolicznościach rodzinny zespół chylomikronemii może być przyczyną podwyższonych trójglicerydów – schemat postępowania dietetycznego ze znacznym ograniczeniem tłuszczu
  • CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO • Jaki plan dietetyczny stosować w mukowiscydozie z niewydolnością trzustki – schematy dopasowywania diety i suplementacji enzymami trzustkowymi
  • CHOROBY NEREK • Czy wegetarianizm może leczyć? Studium przypadku pacjenta z niewydolnością nerek na diecie roślinnej z omówieniem efektów terapii i analizą jej skuteczności • Trudności w bilansowaniu diety dla pacjentów z kamicą wapniową nerek - wskazówki żywieniowe dostosowane do przypadku, bez ryzyka powikłań i niedoborów
  • CHOROBY REUMATYCZNE • Jakie są zasady stosowania diety ITIS u pacjenta z reumatologicznym zapaleniem stawów? Lista produktów o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym • Jak skutecznie prowadzić dietoterapię tocznia rumieniowatego układowego – diagnostyka, zalecenia żywieniowe oraz zestawienie składników odżywczych które mogą łagodzić lub zaostrzać objawy tocznia.
Autorzy

Autorzy

Dietetyk, wykładowca akademicki i redaktor prowadząca czasopismo „Food Forum”. Swoją praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowała na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, prowadząc edukację żywieniową i poradnictwo dietetyczne dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego i zaburzeniami metabolicznymi. Kontynuacją tych działań jest obecnie prowadzone przez nią zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz diagnostyka nietolerancji pokarmowych w warunkach ambulatoryjnych, co daje jej ogromną satysfakcję i możliwość realizacji jej celów w pracy z pacjentem. W ramach działalności naukowej miała okazję napisać szereg prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych.

zwiń

Dietetyk kliniczny, ekspert ds. żywienia w fundacji DKMS i w Centrum Edukacji Zdrowotnej

zwiń

Psycholog, psychodietetyk, szkoleniowiec

zwiń

Dietetyk, psychodietetyk praktyk

zwiń

Dietetyk-praktyk w Centrum Dietetycznym Online NIZP-PZH PIB w Warszawie.

zwiń

Dietetyk, dyplomowany psychoonkolog kliniczny

zwiń

Dietetyk, biotechnolog

zwiń

Dietetyk

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk kliniczny, biolog

zwiń

Dietetyk kliniczny, psycholog

zwiń

Dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk, psycholog

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Dietetyk kliniczny

zwiń

Zajrzyj do środka

Choroby układu pokarmowego

Zajrzyj do środka

Portal

Decydując się na zakup publikacji, otrzymasz dostęp do opracowania w wersji elektronicznej.

  • dostęp do materiałów 24h/dobę,
  • karty pracy dla pacjentów z możliwością pobrania i edycji
  • dostęp na wszystkich urządzeniach stacjonarnych i mobilnych

Wybierz swoją wersję

Wersja
Elektroniczna
449,00 zł netto
552,27 zł brutto

  • Nieogranicziny czasowo dostęp do serwisu z elektronicznym wydaniem publikacji
  • Drukowany segregator zawierający wszystkie materiały z głównego wydania z kartami pracy.
Dodaj do koszyka
Wersja
PLUS
549,00 zł netto
657,27 zł brutto

  • Nieogranicziny czasowo dostęp do serwisu z elektronicznym wydaniem publikacji
  • Drukowany segregator zawierający wszystkie materiały z głównego wydania z kartami pracy.
Dodaj do koszyka

Wybierz swoją wersję

Liczba stron

300

Format

A4

Dodatki

Opracowania z uwzględnieniem praktycznych narzędzi i kart pracy, z podpowiedzią, jak odpowiednio dobierać je do problemów i schorzeń.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska Sp. z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań. Będziemy przetwarzać dane podane w formularzu wyłącznie w celu realizacji Twojego zgłoszenia. Pełna informacja o regułach przetwarzania danych osobowych dostępna jest tutaj.
Kontakt z wydawcą

Liczba stron

300

Format

A4

Dodatki

Opracowania z uwzględnieniem praktycznych narzędzi i kart pracy, z podpowiedzią, jak odpowiednio dobierać je do problemów i schorzeń.

Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Forum Media Polska Sp. z o.o., ul. Polska 13, 60-595 Poznań. Będziemy przetwarzać dane podane w formularzu wyłącznie w celu realizacji Twojego zgłoszenia. Pełna informacja o regułach przetwarzania danych osobowych dostępna jest tutaj.
Kontakt z wydawcą
Asystent (Online)